Śledzie z żurawiną
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych matias
- 200 g czerwonej cebuli
- 150 ml oleju Optima Omega 3
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 4-5 całych goździków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w plastry nożem.
Zagotuj około 250 ml wody. Dodaj ocet i pół łyżeczki soli. Do wrzątku dodaj cebulę, żurawinę z imbirem i od razu zestaw z palnika do wystygnięcia. Po wystudzeniu – odcedź zawartość.
Krok 2
Śledzie namocz w wodzie lub mleku, jeśli są bardzo słone. Osusz je i pokrój na kawałki wielkości kęsa.
Krok 3
Przygotuj szeroki słój. Układaj warstwami: śledzie i cebulę z żurawiną. Warstwę cebuli pokrop miodem i dodaj goździki oraz ziele angielskie. Całość zalej olejem Optima Omega 3.
Wstaw do lodówki. Najlepiej smakują 2-3 dni po przyrządzeniu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + 60 -120 minut na moczenie śledzi
Okazja: przystawka
Poziom trudności: łatwe