Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną
Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych matias
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 150 ml oleju Optima Omega 3
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 4-5 całych goździków
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę pokrój w plastry nożem.

Zagotuj około 250 ml wody. Dodaj ocet i pół łyżeczki soli. Do wrzątku dodaj cebulę, żurawinę z imbirem i od razu zestaw z palnika do wystygnięcia. Po wystudzeniu – odcedź zawartość.

Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Śledzie namocz w wodzie lub mleku, jeśli są bardzo słone. Osusz je i pokrój na kawałki wielkości kęsa.

Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Przygotuj szeroki słój. Układaj warstwami: śledzie i cebulę z żurawiną. Warstwę cebuli pokrop miodem i dodaj goździki oraz ziele angielskie. Całość zalej olejem Optima Omega 3.

Wstaw do lodówki. Najlepiej smakują 2-3 dni po przyrządzeniu.

Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut + 60 -120 minut na moczenie śledzi

Okazja: przystawka

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów