Śledzie z ananasem

Śledzie z  ananasem

Połaczenie dość oryginalne, ale całkiem smaczne. Polecam gorąco dodatek curry, dzięki temu śledzie nabierają niepowtarzalnego aromatu i naprawdę świetnie smakują. Oczywiście, jeśli nie lubimy curry, nie ma sensu eksperymentować. Uzyskamy dość łagodną w smaku przekąskę. Przepis znalazłam na forum cincin.

Zdjęcie - Śledzie z  ananasem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

4 duże płaty śledziowe

1 duża cebula

5-6 plastrów ananasa z puszki (syrop pozostawiamy)

majonez

pieprz i ew. sól

odrobina curry (jeśli lubimy)

 

Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka (możemy ją również obgotować we wrzątku ok. 5 minut) oraz ananasa pokrojonego w kostkę. Dodajemy majonez oraz tyle syropu ananasowego, aby sos nie był zbyt rzadki, ale miał posmak ananasowy. Doprawiamy pieprzem, ew. solą jeśli trzeba oraz szczyptą curry, jeśli lubimy.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Kategorie przepisów