Śledzie w sosie curry

Śledzie w sosie curry

Śledziowe filety zanurzone w jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem curry to smaczna przekąska dla śledziożerców :)

Przepis znalazłam na blogu Neringos blogas .

 

Zdjęcie - Śledzie w sosie curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 400 g śledzi
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml octu
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 duża cebula
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe

 

Śledzie wymoczyć. Po wymoczeniu pociąć na paski.

Na patelni podgrzać curry, następnie dodać pieprz, liście laurowe, cebulę pokrojoną w półplasterki, ocet i cukier. Gotować na małym ogniu, aż wyparuje połowa octu. Przestudzić.

Majonez wymieszać z jogurtem, a następnie połączyć z przetartą przez sitko zawartością patelni. Dodać pokrojone śledzie, wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kategorie przepisów