Śledzie w sosie curry
Śledziowe filety zanurzone w jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem curry to smaczna przekąska dla śledziożerców :)
Przepis znalazłam na blogu Neringos blogas .
Składniki :
- 400 g śledzi
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 ml octu
- 50 g cukru
- 3 łyżki przyprawy curry
- 1 duża cebula
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 liście laurowe
Śledzie wymoczyć. Po wymoczeniu pociąć na paski.
Na patelni podgrzać curry, następnie dodać pieprz, liście laurowe, cebulę pokrojoną w półplasterki, ocet i cukier. Gotować na małym ogniu, aż wyparuje połowa octu. Przestudzić.
Majonez wymieszać z jogurtem, a następnie połączyć z przetartą przez sitko zawartością patelni. Dodać pokrojone śledzie, wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.