Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

W tak przygotowanych śledziach przede wszystkim lubię te przenikające się słodko-kwaśno-słone smaki. Oczywiście jak dla mnie, najlepsze śledzie to te lekko odmoczone w mleku, aczkolwiek wiem, ze to kwestie indywidualne i niektórym intensywna słoność śledzia zupełnie nie przeszkadza – ja moczę.

Śledzie w kwaśnej śmietanie z jabłkiem i cebulą to opcja idealna nie tylko na Święta, ale też na każdą domówkę.

Wg mnie najlepiej smakują w dniu przygotowania (zdjęcia robiłam im następnego dnia i jak widać, po tym czasie, śmietana dosyć mocno się mi rozrzedziła).

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 4-5 filetów śledziowych a’la matias (u mnie Lisner)
  • mleko do namoczenia śledzi
  • 1 kwaśne jabłko (u mnie granny smith)
  • 2 cebule
  • 5-6 lekko kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • cukier

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy je mlekiem, dodajemy 1 pokrojoną w piórka cebulę i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia – wg gustu (im dłużej moczone, tym będą łagodniejsze). Osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.

Drugą cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

Jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki.

Jabłko i cebulę łączmy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką cukru. Do śmietany dodajemy śledzie, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami Zdjęcie - Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów