Śledzie w oleju

Śledzie w oleju


Zdjęcie - Śledzie w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od święta.

Podstawowy przepis, który może być bazą do różnego typu dań ze śledzi, na przykład

sałatek. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, mam kilka ulubionych wersji, ale śledzie w oleju też lubię mieć w lodówce, właśnie dlatego, że są tak uniwersalne.

Obowiązkowo do śledzi u mnie musi być cebulka, dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie dla podkręcenia smaku, ale to już kwestia gustu. Liść laurowy i ziele angielskie można pominąć, ale cebulka musi być.

 

Składniki na śledzie w oleju:

  • 5 filetów śledziowych (miałam mniej słone)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej



Wykonanie śledzi w oleju:

Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Można też w samej wodzie, ale namoczone w wodzie z mlekiem są delikatniejsze w smaku. Moje śledzie były mniej słone więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli śledzie są bardzo słone to trzeba je moczyć kilka godzin wymieniając 2-3 razy wodę.

Namoczone śledzie odcedzić i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

 

Cebulę pokroić w półplasterki.

 

Na dno słoika wyłożyć trochę cebuli, następnie ułożyć śledzie, ponownie cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, resztę śledzi i na wierzch resztę cebuli. Wszystko zalać olejem. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Po dwóch dniach śledziki można zajadać.


Zdjęcie - Śledzie w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Śledzie w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie w oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów