Śledzie w oleju lnianym

Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śledzie w oleju lnianym W propozycjach świątecznych przepisów nie może oczywiście zabraknąć śledzi. Dzisiaj bardzo prosta, ale także bardzo smaczna wersja. Śledzie są marynowane w oleju lnianym. Ten duet idealnie do siebie pasuje.

Składniki dla 4 osób: 500 g filetów śledziowych z solanki
1-2 cebule
10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 świeże listki laurowe lub 6 suszonych 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
duża szczypta soli

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę. Cebule obrać pokroić w piórka, wymieszać z solą. Odłożyć na sitko na 20 minut. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym. Filety pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian śledzie i cebule, dorzucając przyprawy. Całość zalać olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki min. na 3 doby.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony
1

Doskonały śledź w sosie jogurt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie w musztardzie
1

Śledzie w musztardzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Śledzie w czosnku i majeranku
3

Śledzie w czosnku i majeranku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śledzie białe Jasia

Śledzie białe Jasia

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym
1

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie marynowane z imbirem
1

Śledzie marynowane z imbirem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit