Śledzie w oleju lnianym
![Śledzie w oleju lnianym](/obrazek/duze/sledzie-w-oleju-lnianym-424013.jpeg)
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/424013.jpeg)
Składniki dla 4 osób: 500 g filetów śledziowych z solanki
1-2 cebule
10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 świeże listki laurowe lub 6 suszonych 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
duża szczypta soli
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę. Cebule obrać pokroić w piórka, wymieszać z solą. Odłożyć na sitko na 20 minut. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym. Filety pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian śledzie i cebule, dorzucając przyprawy. Całość zalać olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki min. na 3 doby.
Smacznego!