Śledzie w cytrusach
Święta, święta i po świętach... Bo wszystko co dobre szybko się kończy. Dojadamy jeszcze resztki świątecznych przysmaków i nie zapominajmy, że przed nami jeszcze Sylwester 2020 i karnawał. Na te okazje poleca się niezastąpiony śledzik. Dla wielbicieli egzotycznych smaków w marynacie cytrusowej z goździkami.
Składniki:
4 filety śledziowe
2 cytryny (najlepiej niewoskowane)
1 pomarańcza
10 goździków
1 szklanka oleju rzepakowego
1 biała cebula
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Filety śledziowe odsalamy od 2 do 6 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Po odsoleniu dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, kroimy w dwucentymetrowe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy na półplastry, dodajemy łyżkę cukru i delikatnie rozgniatamy.
Cytryny i pomarańczę dokładnie myjemy, następnie zanurzamy je w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego, w proporcji 1:8) i płuczemy, następnie zanurzamy w roztworze zasadowym (w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, czubata łyżka na litr), w ten sposób pozbędziemy się pestycydów i konserwantów.
Umyte cytrusy obieramy ze skórki tak, aby albedo (czyli biały miąższ, który znajduje się pod skórką) został na owocu.
Jedną cytrynę kroimy na cienkie plasterki, będziemy nimi przekładać śledzie w słoju. Z pozostałej cytryny i połowy pomarańczy wyciskamy sok i pozbywamy się pestek.
Śledzie umieszczamy w szklanym słoju, przekładając każdą ich warstwę rozgniecioną cebulą, skórkami cytrusów, goździkami i plasterkami cytryny. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem i dopełniamy olejem. Zamknięty słój odstawiamy do lodówki. Śledzie powinny się marynować 2-3 dni.