Śledzie marynowane w occie
Dziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej z cukrem i przyprawami, absolutnie moje ulubione! Zajadam je z chlebkiem i oczywiście dodatkową porcją octu :-) Polecam nie tylko na święta!
Scroll down for recipe in English
Śledzie marynowane w occie
(4 – 6 porcji)
Składniki:
- 4 śledzie solone (w całości)
- 2 duże cebule
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 duże listki laurowe
- 2 łyżki oleju
- mleko i woda do namoczenia śledzi
Przygotowanie:
- Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź zalej mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka.
- Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia.
- Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej.
- Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni.
Smacznego!
English version
Herring marinated in vinegar
(4 – 6 servings)
Ingredients:
- 4 salted herrings
- 2 large onions
Ingredients for the brine:
- 3 cups water
- 1 cup vinegar
- 1/2 tablespoons of salt
- 5 tablespoons sugar
- 5 peppercorns
- 3 allspice berries
- 3 large bay leaves
- 2 tbsp oil
- milk and water for soaking
Preparation:
- Wash the herrings, cover with water and set aside for 3 hours. Strain, cover with the milk, set aside for the next 2 hours and cut into 2-3 cm pieces.
- Place all ingredients for the brine (except oil) in a small saucepan, bring to the oil, add onion and cook for 5 minutes. Set aside to cool.
- Prepare 2 1 l jars, place some onions on the bottom, add 2-3 pieces of herring, and cover with onions. Repeat until you run out of ingredients, then add in the brine with oil.
- Close the jars and allow to sit in the fridge for 3 days.
Enjoy!