Śledzie marynowane w occie

Śledzie marynowane w occie

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej z cukrem i przyprawami, absolutnie moje ulubione! Zajadam je z chlebkiem i oczywiście dodatkową porcją octu :-) Polecam nie tylko na święta!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie marynowane w occie

(4 – 6 porcji)

Składniki:

  • 4 śledzie solone (w całości)
  • 2 duże cebule

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 duże listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • mleko i woda do namoczenia śledzi

Przygotowanie:

  1. Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź zalej mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka.
  2. Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia.
  3. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej.
  4. Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni.

Smacznego!

Zdjęcie - Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Herring marinated in vinegar

(4 – 6 servings)

Ingredients:

  • 4 salted herrings
  • 2 large onions

Ingredients for the brine:

  • 3 cups water
  • 1 cup vinegar
  • 1/2 tablespoons of salt
  • 5 tablespoons sugar
  • 5 peppercorns
  • 3 allspice berries
  • 3 large bay leaves
  • 2 tbsp oil
  • milk and water for soaking

Preparation:

  1. Wash the herrings, cover with water and set aside for 3 hours. Strain, cover with the milk, set aside for the next 2 hours and cut into 2-3 cm pieces.
  2. Place all ingredients for the brine (except oil) in a small saucepan, bring to the oil, add onion and cook for 5 minutes. Set aside to cool.
  3. Prepare 2 1 l jars, place some onions on the bottom, add 2-3 pieces of herring, and cover with onions. Repeat until you run out of ingredients, then add in the brine with oil.
  4. Close the jars and allow to sit in the fridge for 3 days.

Enjoy!

Zdjęcie - Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów