Śledzie imbirowe

Śledzie  imbirowe

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga składam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych , a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

A na zakąskę proponuję rewelacyjne śledzie imbirowe. Bardzo aromatyczne, leciutko szczypiące w język, z chrupiącą cebulką. Znikają w mgnieniu oka.

Zdjęcie - Śledzie  imbirowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Grażyna gotuje/

Śledzie imbirowe

 Składniki:

  • 3 - 4 filety śledziowe
  • spora cebula
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu ziołowgo
  • koncentrat pomidorowy do smaku (2- 4 łyżki)
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki delikatnego bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki oleju

 

Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić. W miseczce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, imbir, pieprz ziołowy oraz gałkę i ocet balsamiczny. Powstałą mieszaninę zalać gorącym bulionem i poczekać, aż przestygnie. Wtedy domieszać koncentrat pomidorowy, olej i delikatnie śledzie. Przełożyć szczelnie przykryte do lodówki.

Zdjęcie - Śledzie  imbirowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów