Śledzie imbirowe
Wszystkim Czytelnikom mojego bloga składam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych , a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
A na zakąskę proponuję rewelacyjne śledzie imbirowe. Bardzo aromatyczne, leciutko szczypiące w język, z chrupiącą cebulką. Znikają w mgnieniu oka.
/źródło: Grażyna gotuje/
Śledzie imbirowe
Składniki:
- 3 - 4 filety śledziowe
- spora cebula
- łyżeczka imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu ziołowgo
- koncentrat pomidorowy do smaku (2- 4 łyżki)
- łyżka octu balsamicznego
- 1/4 szklanki delikatnego bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić. W miseczce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, imbir, pieprz ziołowy oraz gałkę i ocet balsamiczny. Powstałą mieszaninę zalać gorącym bulionem i poczekać, aż przestygnie. Wtedy domieszać koncentrat pomidorowy, olej i delikatnie śledzie. Przełożyć szczelnie przykryte do lodówki.
Smacznego!