Śledzie białe Jasia
Śledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem.
Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki zalewie, w której są moczone całą noc.
Białe śledzie Jasia 2017-12-06 23:00:24 Write a review Save Recipe Print Ingredients
- 5-6 płatków śledziowych
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2 łyżki cukru
- ziele angielskie, liść laurowy
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 100 g rodzynek
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Schładzamy zalewę. Śledzie moczymy w zimnej zalewie przez całą noc.
- Następnego dnia odcedzamy śledzie, wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w połksiężyce. Posypujemy cukrem, jak puści sok, odciskamy przez ścierkę.
- Pokrojone na kawałki śledzie układamy w naczyniu. Następnie na wierzch wykładamy odciśniętą cebulę i wszystko zalewamy sosem.
Moje przepisy na śledzie znajdziesz w kwartalniku lubelskiego magazynu blogerów AROMAT :