Śledź z cebulką w oleju i kiszonym ogórkiem

Śledź z cebulką w oleju i kiszonym ogórkiem

Zdjęcie - Śledź z cebulką w oleju i kiszonym ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych à la matjas 
  • 150 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno 
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 duże cebule
  • liście laurowe
  • suszona pietruszka 
  • płatki chilli 
  • świeżo zmielony pieprz  
Przygotowanie:

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie ok. 5-6 godzin. Osuszamy i kroimy w dzwonka. Cebule kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy, aż ostygnie i dokładnie osączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę.

W litrowym wyparzonym i osuszonym słoiku układamy na przemian:

odrobinę cebuli, dzwonka filetów śledziowych, garść kiszonych ogórków. Całość posypujemy niewielką ilością suszonej pietruszki i płatkami chili oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy liść laurowy i czynność powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zalewamy olejem słonecznikowym, zamykamy słoik i schładzamy dobrze minimum kilka godzin.

Zdjęcie - Śledź z cebulką w oleju i kiszonym ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów