Śledź z cebulką w oleju i kiszonym ogórkiem
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych à la matjas
- 150 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
- 3 ogórki kiszone
- 2 duże cebule
- liście laurowe
- suszona pietruszka
- płatki chilli
- świeżo zmielony pieprz
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie ok. 5-6 godzin. Osuszamy i kroimy w dzwonka. Cebule kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy, aż ostygnie i dokładnie osączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę.
W litrowym wyparzonym i osuszonym słoiku układamy na przemian:
odrobinę cebuli, dzwonka filetów śledziowych, garść kiszonych ogórków. Całość posypujemy niewielką ilością suszonej pietruszki i płatkami chili oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy liść laurowy i czynność powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zalewamy olejem słonecznikowym, zamykamy słoik i schładzamy dobrze minimum kilka godzin.