Śledź pod żółtą pierzynką

Śledź pod żółtą pierzynką
Zdjęcie - Śledź pod żółtą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepisów na dobra sałatkę ze śledziem - nigdy zbyt wiele :) Śledź pod żółtą pierzynką, to sałatka warstwowa składająca się z samych pyszności: śledzia, jajek, żółtego sera, cebulki i sosu majonezowo-musztardowego.
Składniki:
  • 6 filetów śledziowych (w oleju)
  • 15 dag sera żółtego
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypioru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np. dijon)
  • świeżo mielony czarny pieprz
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.4 łyżki oleju wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny. Majonez wymieszać z musztardą.Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na kawałki ok. 1 cm szerokości.
Przygotować szklaną miskę, w której ładnie będzie widać warstwy. Układać kolejno:- śledzie (dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i polej olejem z sokiem z cytryny)- cebulę, - jajka,- sos musztardowy,- starkowany żółty ser,- szczypiorek.
Wstawić do lodówki.
Źródło: www.mniammniam.com



Drukuj przepis

Kategorie przepisów