Škubánkové placky se slaninou
Škubánkové placky se slaninou
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków
180 g mąki pszennej (najlepsza będzie semolina)
olej lub oliwa do smażenia
200 g chudego boczku pokrojonego w cienkie plastry
2 ząbki czosnku
sól
200 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, wypłukać w bieżącej wodzie i pokroić w niewielką kostkę, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę podzielić na 6 równych porcji, z których każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm i grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoto z każdej strony. Po usmażeniu placki odłożyć w ciepłe miejsce, a na patelni usmażyć boczek na chrupko.
Podawać z usmażonym boczkiem, dipem jogurtowo-czosnkowo-pietruszkowym i kufelkiem czeskiego Staropramena ;-)
Smacznego :-)
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków
180 g mąki pszennej (najlepsza będzie semolina)
olej lub oliwa do smażenia
200 g chudego boczku pokrojonego w cienkie plastry
2 ząbki czosnku
sól
200 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, wypłukać w bieżącej wodzie i pokroić w niewielką kostkę, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę podzielić na 6 równych porcji, z których każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm i grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoto z każdej strony. Po usmażeniu placki odłożyć w ciepłe miejsce, a na patelni usmażyć boczek na chrupko.
Podawać z usmażonym boczkiem, dipem jogurtowo-czosnkowo-pietruszkowym i kufelkiem czeskiego Staropramena ;-)
Smacznego :-)