Skorupki faszerowane pieczarkami

Skorupki faszerowane  pieczarkami

Moje ulubione maslane faszerowane jajka na ciepło postanowiłam tym razem wzbogacić o majonez i pieczarki. Wyszły przepyszne!Polecam nie tylko na Wielkanoc!

Zdjęcie - Skorupki faszerowane  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skorupki faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • jajka
  • pieczarki
  • szczypiorek
  • majonez
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (do wyboru):

- masło

- olej

- masło z olejem

 

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i przecinamy wzdłuż na pół. Robimy to szybkim i zdecydowanym ruchem, bo inaczej skorupki pokruszą się. Łyżeczką wyjmujemy białko i żółtko, tak aby nie uszkodzić skorupki. Jajka zgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy również posiekany szczypiorek. Pieczarki siekamy drobno i smażymy na maśle, aż odparują. W czasie smażenia solimy je do smaku. Usmażone dodajemy do jajek. Mieszamy dokładnie i dodajemy niewielką ilość majonezu - 1 - 2 łyżki i nieco masła skrojonego w małe kosteczki lub wiórki. Doprawiamy solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy do skorupek, lekko ugniatamy i stroną z farszem maczamy w bułce tartej. Tak przygotowane jajka smażymy na maśle lub oleju z masłem czy ew. na oleju. Zaczynamy smażenie od strony z farszem. Podajemy na ciepło.

Zdjęcie - Skorupki faszerowane  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Skorupki faszerowane  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów