Skorupki faszerowane pieczarkami
Moje ulubione maslane faszerowane jajka na ciepło postanowiłam tym razem wzbogacić o majonez i pieczarki. Wyszły przepyszne!Polecam nie tylko na Wielkanoc!
Skorupki faszerowane pieczarkami
Składniki:
- jajka
- pieczarki
- szczypiorek
- majonez
- masło
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia (do wyboru):
- masło
- olej
- masło z olejem
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i przecinamy wzdłuż na pół. Robimy to szybkim i zdecydowanym ruchem, bo inaczej skorupki pokruszą się. Łyżeczką wyjmujemy białko i żółtko, tak aby nie uszkodzić skorupki. Jajka zgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy również posiekany szczypiorek. Pieczarki siekamy drobno i smażymy na maśle, aż odparują. W czasie smażenia solimy je do smaku. Usmażone dodajemy do jajek. Mieszamy dokładnie i dodajemy niewielką ilość majonezu - 1 - 2 łyżki i nieco masła skrojonego w małe kosteczki lub wiórki. Doprawiamy solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy do skorupek, lekko ugniatamy i stroną z farszem maczamy w bułce tartej. Tak przygotowane jajka smażymy na maśle lub oleju z masłem czy ew. na oleju. Zaczynamy smażenie od strony z farszem. Podajemy na ciepło.
Smacznego:)