Shaorma z kurczakiem

Shaorma z kurczakiem
Wczorajsze Swieto Pracy bylo dniem wolnym rowniez we Francji. Nikt tu jednak nie organizuje pochodow jak to bylo kiedys w Polsce. Pierwszy Maja kojarzy sie raczej z konwaliami, ktore sprzedawane sa na kazdym rogu ulicy. Wszyscy chetnie je kupuja podtrzymujac tradycje i dzielac sie szczesciem, bo wlasnie symbolem szczescia sa konwalie.

Dla mnie wczorajszy dzien byl w stylu tych "nic mi sie nie chce" Dopadl mnie taki len, ze nawet gotowac mi sie nie chcialo, a ze jesc trzeba to zrobilam cos prostego.

Zdjęcie - SHAORMA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
ryz
kurkuma
sol, pieprz

skladniki na sos:
kwasna smietana
majonez
zabek czosnku

Zdjęcie - SHAORMA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, pokroic w kostke i posypac przyprawa do kurczaka oraz polac odrobina oliwy. Odstawic do lodowki na okolo 20 minut.

Ryz ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Pol lyzeczki kurkumy wsypujemy do gotujacej sie wody. Po ugotowaniu ryz odcedzamy.

Przygotowujemy w tym samym czasie sos z 3 lyzek majonezu i 3 lyzek smietany, dodajemy zgnieciony czosnek i sol do smaku.

Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz.

Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata.

Smacznego!

Kategorie przepisów