Serowe scones
Cheese scones to klasyka brytyjskiej kuchni.
Są proste i smaczne. Można je piec na papierze pergaminowym albo w formie do muffinów.
Można do nich dodać - poza serem - ziół czy też suszonych pomidorów albo nawet musztardy gruboziarnistej. Czasami dodaje się też pieczonego albo wysmażonego boczku, smażoną cebulkę, no i właściwie co tylko wam pasuje.
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
55 g masła
25 g startego cheddara
150 ml mleka
Miękkie masło utrzeć z mąką, sola i proszkiem do pieczenia. Następnie trzeba dodać starty ser i powoli dodać mleko - aż powstanie miękkie ciasto.
Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami a do każdej papilotki włożyłam porcję ciasta. Scones piekłam w 210 stopniach C przez 20 minut.
Są proste i smaczne. Można je piec na papierze pergaminowym albo w formie do muffinów.
Można do nich dodać - poza serem - ziół czy też suszonych pomidorów albo nawet musztardy gruboziarnistej. Czasami dodaje się też pieczonego albo wysmażonego boczku, smażoną cebulkę, no i właściwie co tylko wam pasuje.
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
55 g masła
25 g startego cheddara
150 ml mleka
Miękkie masło utrzeć z mąką, sola i proszkiem do pieczenia. Następnie trzeba dodać starty ser i powoli dodać mleko - aż powstanie miękkie ciasto.
Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami a do każdej papilotki włożyłam porcję ciasta. Scones piekłam w 210 stopniach C przez 20 minut.