Serowe placuszki z jabłkami i sosem jarzębinowym
Jako dziecko zachwycałam się tymi czerwono-pomarańczowymi koralikami, tworzyłam z nich nietuzinkową biżuterię, ale nigdy nie pomyślałaby o tym że można je jeść. Z biegiem czasu zaczęłam odkrywać nowe składniki i znajdować dla nich nowe zastosowania. Świeże owoce jarzębiny nie są jadalne, nie tylko ze względu na gorzki posmak, ale również trujący kwas parasorbinowy, jednak po przemrożeniu lub zblanszowniu we wrzątku owoce tracą swoją goryczkowatość i trujące właściwości i stają się ciekawym dodatkiem do pieczonych mięs, zwłaszcza w połączeniu ze słodkimi jabłkami, gdyż owoce jarzębiny mają cierpki posmak.
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
duża garść rodzynek
1 jabłko
150 g serka jogurtowego Almette
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
klarowane masło do smażenia
Sos jarzębinowy
200 g przemrożonej jarzębiny
4 łyżki brązowego cukru
100 ml wody
Przygotowanie:
1. Sos jarzębinowy - świeżą jarzębinę oczyszczamy i mrozimy przez co najmniej 48 godzin, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy ok 10-15 minut, miksujemy i przecieramy przez sito, przed zmiksowaniem możemy odłożyć kilka owoców w całości
2. Ciasto - oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz mleko, ucieramy, dodajemy ekstrakt waniliowy, łączymy z serkiem Almette, mieszamy w celu rozprowadzenia serka
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pianę do ciasta
4. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobna kosteczkę, mieszamy z cynamonem i rodzynkami, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
5. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanym klarowanym maśle, kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, obracamy na drugą stronę, podajemy z ciepłym sosem jarzębinowym
Jesienne pancakes!
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
duża garść rodzynek
1 jabłko
150 g serka jogurtowego Almette
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
klarowane masło do smażenia
Sos jarzębinowy
200 g przemrożonej jarzębiny
4 łyżki brązowego cukru
100 ml wody
Przygotowanie:
1. Sos jarzębinowy - świeżą jarzębinę oczyszczamy i mrozimy przez co najmniej 48 godzin, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy ok 10-15 minut, miksujemy i przecieramy przez sito, przed zmiksowaniem możemy odłożyć kilka owoców w całości
2. Ciasto - oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz mleko, ucieramy, dodajemy ekstrakt waniliowy, łączymy z serkiem Almette, mieszamy w celu rozprowadzenia serka
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pianę do ciasta
4. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w drobna kosteczkę, mieszamy z cynamonem i rodzynkami, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
5. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanym klarowanym maśle, kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, obracamy na drugą stronę, podajemy z ciepłym sosem jarzębinowym
Jesienne pancakes!