Serowe bułeczki na piwie
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Mięciutkie, ładnie wyrośnięte i pachnące serem.
Piwa nie czuć ani w smaku ani w zapachu.
Z wyglądu raczej niepozorne, ale zapewniam, że są przepyszne.
Porcja na około niedużych 9 bułeczek. Znika w oka mgnieniu.
Bułeczki zostały przygotowane w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Klik.
Zabawa zorganizowana wspólnie z blogiem Kuchnia Ireny i Andrzeja.
Akcja na Mikserze Kulinarnym - klik.
Składniki:
- 350 mąki pszennej chlebowej (typ 450)
- 300 ml jasnego piwa
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g + 40 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
- 1 roztrzepane jajko do smarowania bułek
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 190 stopni. Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dolać piwo i wyrobić gładkie ciasto. Dodać do niego ser (80 g) i wmieszać. Ciasto będzie bardzo klejące i dość luźne - takie ma być, nie dosypywać mąki. Przy formowaniu bułek należy za każdym razem mocno podsypywać oderwane kawałki ciasta mąką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane, okrągłe bułeczki (po wyłożeniu na blachę lekko opadną, ale w piekarniku ładnie podrosną). Bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20-25 minut. Po upieczeniu na każdą z bułek wysypać trochę sera. Blachę z bułkami z powrotem wstawić do piekarnika - na chwilkę, aż do rozpuszczenia sera.