Serowa rolada z tuńczykiem i jajkami
Jedliście już kiedyś roladę z żółtego sera? Taka rolada serowa jest bardzo dobra, a dobór nadzienia daje mnóstwo możliwości i jest świetną propozycją jako tzw zimna płyta na wszelakich uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Ja sama przygotowywałam ją już na kilka sposobów (np wersja z jajkami i szynką dostępna jest na blogu) i potwierdzam, że zawsze każdy z gości chętnie się nią częstuje. Warunek jest jeden – musi być wcześniej dobrze schłodzona.
Tym razem zdecydowałam się na znane mi z sałatki połączenie z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą. Aby nadać fajnego efektu wizualnego, za pierwszym razem do środka włożyłam ugotowane na twardo jaja, ale ten sposób zdecydowanie utrudnił późniejsze krojenie i przenoszenie poszczególnych kawałków. Dlatego też kolejnym razem jajka pokroiłam w kostkę i ten sposób okazał się dużo bardziej trafiony.
Taka rolada doskonale sprawdziła się u nas na imprezowym stole. Polecam i Wam. Może będzie to dla kogoś ciekawa propozycja np na nadchodzące Święta.
- 250-300 g żółtego sera w kawałku (np gouda)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160g)
- 50 g ryżu np basmati (waga przed gotowaniem)
- 4-5 jajek
- 70 g kukurydzy
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z zalewy, delikatnie rozdrabniamy.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy ryż, tuńczyka, jajka, kukurydzę, ogórki oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ser żółty umieszczamy w woreczku strunowym (jeśli mamy kupioną kostkę sera w szczelnym opakowaniu, można go w nim zostawić), wkładamy do garnka z uprzednio zagotowaną, gorącą wodą. Co jakiś czas obracamy kostkę sera i sprawdzamy czy mięknie równomiernie. Jeśli woda przestygnie, zanim ser stanie się elastyczny, ponownie doprowadzamy ją do wrzenia (Uwaga: w takim wypadku ser wyjmujemy z wody i dodajemy go dopiero po ponownym zestawieniu naczynia z palnika), dalej ogrzewamy w gorącej wodzie.
Mięciutki i plastyczny ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki prostokąt. Rozprowadzamy na nim przygotowany farsz. Zwijamy w roladę.
Gotową roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy do małej keksówki czy cwibakówki.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy na plasterki. Podajemy dobrze schłodzone.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami