Seromakowiec na Święta
14 grudnia 2024
Pyszna propozycja na świąteczny stół, to jedno z ciast, które uwielbiają Polacy, to ciasto, które od pokoleń nigdy nie przestanie smakować.
Seromakowiec lub seromak czyli makowiec i sernik w jednym, pieczony przeważnie na kruchym cieście rzadziej na biszkoptowym.
Seromakowiec zyskuje coraz większe powodzenie jako pyszny deser na Święta dla całej rodziny.
Do wykonania makowca można użyć gotową masę makową z bakaliami bez konserwantów, która jest łatwa i szybka do wykonania, jedynie można dodać dodatkowe bakalie w postaci orzechów, migdałów, rodzynek , jabłek czy miodu. Jeśli chcemy bardziej wykwintną masę makową.
Więc połączenie jeszcze dodatkowych bakalii na pewno wzbogaci smak masy makowej.
Jeśli zaś mamy dużo czasu możemy także przygotować domową masę makową na bazie maku lub maku zmielonego, jednakże proces ten jest nieco pracochłonny: polecam przepis.
Do wykonania sernika najodpowiedniejszy będzie twaróg kilkakrotnie zmielony, który można już kupić gotowy w sklepie lub zmielić. Sery z wiaderka też się nadają, lecz konsystencja będzie rzadka.
Przepis na wykonanie seromakowiec na Święta
Składniki na seromakowiec:
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki tortowej
- 125 g zimnego masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 1 puszka masy makowej /850 g/ bez konserwantów
- 2 łyżki płatków migdałowych pokruszonych /opcjonalnie/
- 4 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych /opcjonalnie/
- starta skórka i sok z pomarańcza /opcjonalnie/
- 1 jabłko małe starte /opcjonalnie/
- 1/4 szklanki miodu naturalnego płynnego
- 50 ml brandy lub rumu /opcjonalnie/
Składniki na masę serową:
- 850 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru lub drobnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej /opcjonalnie/
Dodatki do dekoracji:
- polewa lukrowa
- gwiazdki z piernika
- cukrowe laski
- cukier puder
Jak wykonać seromakowiec:
- Składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia się składników lub mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki i dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
- Uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
- Rozwałkować o wymiarach formy do pieczenia /sugerowana 24 -26 cm/i wyłożyć na natłuszczoną blachę, ciasto nakłuć gęsto widelcem.
- Piec w 200’C przez 12 minut lub tylko do lekkiego zarumienienia, po czym odstawić do wystudzenia.
- Masę makową można wymieszać z dodatkowymi składnikami lub tylko z puszki wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
- Wyrównać wierzch.
- Jajka zmiksować z cukrami dodać pozostałe składniki na masę serową.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Wyłożyć równo na masę makową.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 175′ C przez 1 godzinę lub do zarumienienia.
- Seromakowiec pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
- Zimny Seromakowiec polać wokoło polewą lukrową, udekorować piernikowymi gwiazdkami lub innymi ciastkami świątecznymi.
- Przed podaniem schłodzić.
Seromakowiec na Święta, to wspaniała propozycja deserów świątecznych, polecam przepis do wykonania.
Smacznego !