Sernikobrownie z wiśniami
Pyszne połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z masą serową i owocami. Użyłam wiśni, pasują doskonale! Świetnie sprawdzą się też maliny. Jeśli nie przepadacie za ciastami z dodatkiem owoców, możecie je śmiało pominąć, też będzie smacznie :). Ciasto jest po prostu cudowne, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie! Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziecie tu – klik.
Brownie :
230 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 duże jajka
200 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
Masa serowa :
500 g twarogu sernikowego (zmielonego 3 krotnie)
100 g cukru
1 budyń waniliowy
2 duże jajka
100 ml śmietanki 36%
Owoce :
150 g wiśni
Jak zrobić sernikobrownie z wiśniami :
Wiśnie odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż cała czekolada się rozpuści, odstawić na bok. Do miski wbić jajka, miksować na wysokich obrotach jednocześnie dodając po trochu cukier. Całość powinna trwać około 3-4 minuty. Masa pod koniec powinna być jasna i puszysta. Dodać masę czekoladową i ekstrakt z wanilii, zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (25x30cm).
W misce umieścić twaróg, cukier, budyń i jajka, miksować przez 1 minutę, następnie wlać śmietankę i miksować jeszcze przez 2 minuty. Masę serową nakładać łyżką na masę czekoladową, tak, żeby powstała równomierna warstwa. Następnie łyżką delikatnie wymieszać w kilku miejscach masę czekoladową z masą serową. Na wierzch ułożyć wiśnie. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!