Sernikobrownie z truskawkami
 
            Połączenie idealne - sernik z dużą ilością czekolady i dodatkiem lekko kwaśnych owoców. Więcej pisać nie trzeba, fani serników koniecznie muszą go spróbować! 
  
 
 Składniki (śr. 24cm): 
Brownie 
170g mąki pszennej 
220g cukru 
100g masła 
120g gorzkiej czekolady 
2 jajka 
50ml mleka 
 Sernik 
500g sera twarogowego 
łyżka mąki pszennej 
140g cukru pudru 
2 jajka 
7g cukru wanilinowego 
 garść truskawek 
  
 
  
 
  
 
 Masło roztapiamy z czekoladą, lekko przestudzone łączymy z cukrem i jajkami. Masę miksujemy. Gdy będzie jednolita dodajemy mleko, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Ciasto umieszczamy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 160st C. 
 Gdy pierwsza warstwa jest gotowa, zabieramy się za przygotowanie sernika. Ser ubijamy z jajkami oraz cukrem. Na koniec dodajemy łyżkę mąki. Masę wylewamy na upieczone brownie. 
 Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 st C przez ok. 45-55 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. 
 
 
            