Sernik

Sernik

Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik wg metody Dukana
Składniki: 800 gr chudego twarogu, 6 jajek (oddzielić białka od żółtek), 3 łyżki skrobi kukurydzianej, ok szklanka mleka, słodzik (wg uznania, ja dałam 2 łyżki), aromat, np. waniliowy
Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut).
Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A to mocne przyrumienienie to efekt podgrzewania w kombiwarze (sernik "przez przypadek" trafił na noc na balkon i zamarzł). Efekt zaskakujący: bardzo chrupiący serniczek ;)

[edit] lepsze foto (już nie odgrzewany ;)
niby sernik dietetyczny, ale naprawdę jest pyszny!

Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów