Sernik z wiśniami
Miałam ochotę na sernik , ale nie mogłam się zdecydować , który przepis wybrać. W wyborze pomógł mi mąż , który wrócił z zakupów na pobliskim bazarku z torbą wiśni :-) Przepis na sernik wiśniowy pochodzi z książki "Ciasta i torty" wyd.MAK - w oryginale jest to sernik z czereśniami, ale dostosowałam go do swoich potrzeb.
Kwaskowate wiśnie dobrze komponują się ze słodkim serem, sernik jest dość ciężki, ale smaczny. Nie dodawałam do masy serowej masła, ponieważ korzystałam z gotowego, tłustego sera do serników. Trochę brakuje mi w tym cieście zdecydowanego smaku , myślę , że dobrym dodatkiem do sera byłby tutaj aromat migdałowy - dobrze komponuje się z wiśniami.
Składniki ( na tortownicę o średnicy 28 cm - u mnie tortownica 30 cm ):
ciasto na spód :
- 100 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wierzch :
- 500 g wiśni
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 750 g twarogu do serników [ użyłam twarogu z Piątnicy ]
- 100 g mąki ziemniaczanej
Przygotować spód : masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nadal ucierając dodać jajka , a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut.
Wiśnie umyć , wydrylować i odsączyć z nadmiaru soku na sitku.
Masa serowa : żółka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać twaróg , a następnie mąkę ziemniaczaną , zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Do masy dodać wiśnie - lekko wymieszać.
Masę serowo-wiśniową wylać na upieczony spód i piec w 180°C przez 50 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut.