Sernik z sercem i musem truskawkowym
Pewnego dnia stworzyłam sernik dla bardzo ważnej i wyjątkowej osoby, który był dosłodzony ekstra porcją magicznego składnika: moim sercem!
Tak, tak, wyjątkowo dużo go tym razem dodałam i smakował zupełnie inaczej niż te wszystkie dotychczas przeze mnie stworzone;)
Z racji truskawkowego sezonu, górę zwieńczył dodatek konfitury truskawkowej z miętą z tego przepisu.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Tak, tak, wyjątkowo dużo go tym razem dodałam i smakował zupełnie inaczej niż te wszystkie dotychczas przeze mnie stworzone;)
Z racji truskawkowego sezonu, górę zwieńczył dodatek konfitury truskawkowej z miętą z tego przepisu.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- 0,5 kg sera na serniki ( z wiaderka)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- skórka otarta z 1/2 limonki
- kawałek "serca" - tyle ile chcemy dać;) tego nie można przedawkować;)
- słoiczek konfitury truskawkowej lub świeżych truskawek
Przygotowanie:
- spód tortownicy wyłożyć papierem
- do misy miksera wsypać cukier i dodać całe jajka, zacząć ubijać na puszystą masę około 10 minut (jak na biszkopt)
- po tym czasie łyżka po łyżce sera miksując już na małych obrotach
- na sam koniec dodać budyń i otartą skórkę z limonki i "nasze serce" ;)
- przelać do przygotowanej formy, piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 45 minut
- wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze w nim bez otwierania przez 15 minut, następnie wyłożyć na blat, zostawić do całkowitego wystygnięcia i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc
- tuż przed podaniem ozdobić konfiturą truskawkową, bezpośrednio na każdy kawałek lub na cały sernik, można też przybrać swieżymi owocami
Smacznego;)