Sernik z ricotty z borówkami

Sernik robię bardzo sporadycznie, żeby nie powiedzieć że prawie wcale. Ale jakoś tak ostatnio mnie naszło i jest.... sernik z ricotty.
Sernik z ricotty z borówkami amerykańskimi
ciasto:
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować wyłożyć na foremkę, ponakłuwać widelcem i upiec na złoto (ok 20 minut). Serek rozmieszać z cukrem, wbić jajka i lekko ubić. Wyłożyć na upieczony spód. Borówki wrzucić do rondelka, dodać cukier i wodę i zrobić marmoladkę, ale żeby zostały owoce. Wyłożyć na wierzch sernika, lekko przemieszać patyczkiem z masą serową. Wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni.
Zamiast borówek mogą być jagody czy maliny, efekt będzie równie dobry, przetestowałam :)
Sernik z ricotty z borówkami amerykańskimi
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 3-4 łyżki drobnego cukru z wanilią
- 500g serka ricotta
- 2 jajka
- 3-4 łyżki drobnego cukru z wanilią
- 1,5 szklanki borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody

Zamiast borówek mogą być jagody czy maliny, efekt będzie równie dobry, przetestowałam :)