Sernik z pomarańczową nutą
Jesienią weekendy są wyjątkowe. Po tygodniu pracy wreszcie przychodzą dwa dni, kiedy można porobić same przyjemne rzeczy w świetle słońca. Tym razem słoneczne promyki łapałam na Śląsku. Nie mogłam zmarnować takiej okazji - oczywiście były zdjęcia i coś pysznego! Zapraszam na sernik z pomarańczową nutą.
Składniki (24cm): 1kg sera twarogowego
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
16g cukru wanilinowego
szklanka cukru
sok z połówki pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
W garnku na niskich obrotach miksujemy ser z dodatkiem mąki. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując serową masę, dorzucamy po jednym jajku. Na koniec dodajemy sok z połówki pomarańczy i startą skórę. Miksujemy, do momentu połączenia wszystkich składników.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180st C, na niższej półce ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy ok. 60 minut. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.