Sernik z musem truskawkowym
Sezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 45 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 płaskiej łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki mocnej herbaty expresowej
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml zimnej wody
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 250 ml gorącej wody
- 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości)
Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu. Herbatę zalać wrzątkiem. Dodać cukier i aromat. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Galaretki truskawkowe wsypać do wysokiego naczynia. Zalać 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia proszku i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Następnie za pomocą blendera dokładnie je zmiksować na mus (fot.1). Dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać (fot.2).
Teraz zajmiemy się masą serową. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie całość podgrzać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie wolno jej zagotować). Serek chwilę miksować razem z przesianym cukrem pudrem. Dobrze przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy serowej (dla wyrównania temperatury), a następnie wlać do pozostałej masy. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę i dodać do masy serowej, miksując na małych obrotach. Odstawić.
Upieczony wcześniej biszkopt oderwać od papieru do pieczenia i przełożyć go (bezpośrednio na formę) do góry nogami, wtedy ciasto lepiej przyjmie nam nasączenie. Następnie za pomocą łyżeczki, nawilżyć go dosyć obficie ponczem (ale niekoniecznie trzeba zużyć całość).
Krawędź tortownicy obłożyć połówkami truskawek (wierzchołkami do góry), posmarowanymi wcześniej przestudzoną galaretką, żeby się lepiej trzymały (fot.3). Resztę truskawek rozłożyć równomiernie na biszkopcie, układając je również wierzchołkami do góry (fot.4). Zalać masą serową, zwracając uwagę, żeby dobrze wypełniła przestrzenie między owocami (fot.5). Wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa serowa stężeje, wylać na nią mus truskawkowy (fot.6). Ponownie wstawić do lodówki do momentu całkowitego zastygnięcia masy truskawkowej. Przechowywać w lodówce.
drukuj przepis