Sernik z masłem orzechowym. Pyszny!
Obiecany s e r n i c z e k .
Z masłem orzechowym, na fistaszkowo - ciasteczkowym spodzie.
Specjalnie nie dałam za wiele cukru, jest tylko lekko słodki, wyraźnie orzechowy. Dla przełamania fajnie gra gęste mleko skondensowane na górze (które niestety trochę spływa po rozkrojeniu sernika :) ). Całość - super! Pod warunkiem że lubimy masło orzechowe :-)
Warto kupić masło możliwie dobrej jakości, bo to dominujący w serniku smak. Można pokusić się też o zrobienie go samemu, ah! takie to dopiero jest pyszne!
Przy pieczeniu sernika nie zapomnijcie o blasze z wodą! Ja wstawiałam pod moim sernikiem zwykłą blachę do pieczenia ciasta, w 1/2 wypełnioną gorącą wodą. Efekt naprawdę jest genialny, sernik nie rośnie, jest idealnie równy, w środku delikatny i kremowy.
Pamiętajcie też żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (wyciągnijcie je z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem), i żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika! Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników, bardzo, bardzo krótko :)
No! Nie ma opcji żeby nie wyszedł!
Powodzenia!
ps. Dziękuję za wszystkie dobre słowa i życzenia na blogowe urodziny! <3
Sernik z masłem orzechowym.
(tortownica o średnicy 23 cm)
Na spód:
70 g maślanych herbatników
50 g solonych orzeszków ziemnych
1 łyżka brązowego cukru
30 g masła, roztopionego i przestudzonego
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wpuszczamy papier w obręcz, zamykamy.
W malakserze mielimy herbatniki i orzechy, wsypujemy je do garnuszka z roztopionym masłem, dodajemy cukier, mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Wykładamy masę na spód i ok 1/3 boków tortownicy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię płaską łyżką.
Pieczemy ok 5 - 6 minut, odstawiamy do przestudzenia.
Masa serowa:
1 kg sera, trzykrotnie mielonego ( z wiaderka ),
250 g sera mascarpone,
150 g drobnego cukru,
1 cukier z prawdziwą wanilią,
200 g masła orzechowego ( możliwie dobrej jakości ),
4 jajka
Dodatkowo:
150 g mleka skondensowanego, na wierzch
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 100 st C.
Do dużej miski wkładamy twaróg i mascarpone, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło orzechowe. Miksujemy krótko (!), tylko do połączenia się składników. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem krótko miksując, tylko do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię szpatułką.
Sernik wstawiamy do piekarnika.
Pod sernikiem, na dnie piekarnika, ustawiamy blachę / naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą - sernik będzie piekł się z parą wodną, będzie idealnie gładki i kremowy.
Pieczemy ok 3 h, aż sernik będzie ścięty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik obkrajamy nożem przy brzegu tortownicy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem rozsmarowujemy na wierzchu skondensowane mleko.
Smacznego!
Peanut butter cheesecake.
(for the baking tin with 23 cm diameter)
The bottom:
70 g butter biscuits50 g salted peanuts1 tablespoon brown sugar30 g butter, melted and cooled down
Preheat oven to 160 ° C.
Lay the bottom of the springform pan with baking paper.
In a blender grind biscuits and nuts, put them into a pot with melted butter in, add sugar, stir well. The mixture should have the consistency of wet sand.
Put the mass at the bottom and around the sides of the springform pan, and leveled the surface with a spoon.
Bake for about 5 - 6 minutes, leave to cool down.
For the cheese:
1 kg of cream cheese250 g mascarpone cheese150g caster sugar1 pankage of vanilia sugar200 grams of peanut butter (possibly good quality)4 eggs
In addition:
150 g of condensed milk, to garnish the top
Reduce oven temperature to 100 C. degrees.
In a large bowl put cream cheese and mascarpone, add sugar, vanilla sugar and peanut butter. Mix briefly (!), only to connect the components. Add the eggs, one by one, each time mix shortly, just until combined.
Put the cheese mixture into the springform pan, level the surface with a spatula.
Put the cheescake into the oven.
Below the cheesecake, at the bottom of the oven, set the pan / casserole filled with hot water.
Bake for about 3 hours, until the cheesecake is set. Cool it with the oven door repealed. Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight.
Before serving, smear the condensed milk on top.
Enjoy!