Sernik z marakują
Sernik pieczony na bazie z pokruszonych herbatników z rodzynkami i kwaskową, odżywczą marakują, a dla dekoracji różyczki z bitej smietany o smaku migdałów.
Przepyszny, egzotyczny sernik rodem z Ameryki Południowej.
Sernik z marakują przygotowałam z sera wiejskiego trzykrotnie zmielonego z dodatkiem mleka w proszku i kwasnej smietany dla zrównoważenia słodkiego smaku twarogu. Lecz dodatkowym atutem jest niewątpliwie egzotyczna marakuja, która zbalansowała kremową słodycz sernika.
Polecam przepis na Sernik z marakują !
Składniki na sernik z marakują:
200 g kruchych herbatników
80 g masła słonego
ok. 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego
5 jajek
1 szklanka cukru drobnego
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
200 g kwasnej smietany
2 łyżki mleka w proszku
60 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka mąki pszennej
200 ml smietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 marakuje
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
80 ml wody
Jak wykonać sernik z marakują?
Herbatniki rozkruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę tortową /24 cm lub 26 cm/ wyłożyć na spód ciasteczkami i delikatnie równomiernie docisnąć oraz schłodzić 15 minut.
Jajka ubić z cukrem i wanilią do otrzymania jasnej puszystej masy.
Do ubitej masy dodać twaróg, smietanę, mleko w proszku i rodzynki uprzednio sparzone, odsączone i wymieszane z odrobiną mąki.
Krótko wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać wierzch.
Piec w 170'C przez 1 godziną 05 minut, lub do lekkiego zarumienienia, bez termo obiegu, góra-dół.
Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 20 minut, następnie wystudzić.
Marakuje przekroić w połowie i wyjąć pulpę ze srodka.
Przełożyć do rondla, dodać cukier.
Wodę zimną wymieszać z mąką i wymieszać.
Zagotować, ciągle mieszając do zgęstnienia.
Masę marakujową wyłożyć na wierzch sernika i za pomocą patyczka wymieszać wierzch sernika.
Smietanę ubić z cukrem i ekstraktem migdałowym na sztywno.
Przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką i wyciskać w około kremowe rozetki.
Sernik z marakują przed podaniem należy schłodzić.
Smacznego !