Sernik z marakują

Sernik z marakują

Zdjęcie - Sernik z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik pieczony na bazie z pokruszonych herbatników z rodzynkami i kwaskową, odżywczą marakują, a dla dekoracji różyczki z bitej smietany o smaku migdałów.

Przepyszny, egzotyczny sernik rodem z Ameryki Południowej.

Sernik z marakują przygotowałam z sera wiejskiego trzykrotnie zmielonego z dodatkiem mleka w proszku i kwasnej smietany dla zrównoważenia słodkiego smaku twarogu. Lecz dodatkowym atutem jest niewątpliwie egzotyczna marakuja, która zbalansowała kremową słodycz sernika.

Polecam przepis na Sernik z marakują !

 

Składniki na sernik z marakują:

200 g kruchych herbatników

80 g masła słonego

ok. 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego

5 jajek

1 szklanka cukru drobnego

1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

200 g kwasnej smietany

2 łyżki mleka w proszku

60 g rodzynek sułtanek

1 łyżeczka mąki pszennej

200 ml smietany kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 marakuje

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1/4 szklanki cukru

80 ml wody

Zdjęcie - Sernik z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak wykonać sernik z marakują?

Herbatniki rozkruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i wymieszać.

Formę tortową /24 cm lub 26 cm/ wyłożyć na spód ciasteczkami i delikatnie równomiernie docisnąć oraz schłodzić 15 minut.

Jajka ubić z cukrem i wanilią do otrzymania jasnej puszystej masy.

Do ubitej masy dodać twaróg, smietanę, mleko w proszku i rodzynki uprzednio sparzone, odsączone i wymieszane z odrobiną mąki.

Krótko wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać wierzch.

Piec w 170'C przez 1 godziną 05 minut, lub do lekkiego zarumienienia, bez termo obiegu, góra-dół.

Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 20 minut, następnie wystudzić.

Marakuje przekroić w połowie i wyjąć pulpę ze srodka.

Przełożyć do rondla, dodać cukier.

Wodę zimną wymieszać z mąką i wymieszać.

Zagotować, ciągle mieszając do zgęstnienia.

Masę marakujową wyłożyć na wierzch sernika i za pomocą patyczka wymieszać wierzch sernika.

Smietanę ubić z cukrem i ekstraktem migdałowym na sztywno.

Przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką i wyciskać w około kremowe rozetki.

Sernik z marakują przed podaniem należy schłodzić.

Zdjęcie - Sernik z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów