Sernik z mango i masłem orzechowym
Serniki mam do nich słabość oj mam ;-) Ten wyszedł naprawdę wyjątkowy , aksamitny, delikatny w smaku niezbyt słodki ale tak pyszny że niemożna się od niego oderwać. Granola nadaje mu chrupkości, mango delikatności a masło orzechowe słodkości i czego chcieć więcej... Polecam
Forma 26 cm
na spód
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki soku z mango lub pomarańczowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g fistaszków
- 50 g masła
Do miski wsypać płatki dodać miód, sok z mango, fistaszki obrać ze skorupek i dodać do płatków wraz z cynamonem wszystko razem wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - rozłożyć przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika - piec aż się zrumienią co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliły. Wyjąć i wystudzić - następnie zmielić w melakserze.
Rozpuścić masło połączyć z przygotowaną masą i wyłożyć dno tortownicy.
masa serowa
- 750 g twarogu
- 1 dojrzałe mango
- 125 ml wody + 1 łyżka cukru trzcinowego
- 125 ml śmietany creme fresch
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 60 g masła + 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
polewa
- 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami
Mango obrać i przełożyć do garnuszka wraz z cukrem - przykryć i poddusić ok 5 minut, wystudzić i zmiksować razem z płynem i odstawić.
Masło rozpuścić z cukrem - odstawić.
Do miski przełożyć twaróg miksując dodać masło z cukrem trzcinowym,następnie zmiksowane mango potem jajka i śmietanę. Miksować do połączenia składników następnie wylać do wcześniej przygotowanej formy.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i wstawić również sernik na średnią wysokość piekarnika i piec w 180 C przez 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze ok 50 minut do zrumienienia się.
Wyjąć i wystudzić.
Na patelni podgrzać masło orzechowe i polać nim wierzch sernika - wystudzić i przełożyć do lodówki najlepiej na noc aby się porządnie schłodziło.
Smacznego
przepis własny