Sernik z makiem i jabłkami
Propozycja dla tych co chcieliby jedno ciasto, ale trudno im się zdecydować, czy miałby to być makowiec, serniczek, czy może jabłecznik. Tutaj te wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą, tworząc pyszne i niezwykle efektowne ciasto, które wymaga trochę pracy ale naprawdę warto.
Żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić odrobinę czasu użyłam gotowej masy makowej, ale możecie samodzielnie przygotować mak.
Ciasto kruche:
- 150 g masła (lub margaryny)
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część przekładamy na blaszkę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół). Drugą część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w tej samej temperaturze przez około 10 minut. Nie wyciągamy z blaszki.
Masa makowa:
- 850 g gotowej masy makowej (użyłam tej)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
Jajka miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli masa makowa jest rzadka, dobrze ją wcześniej odcedzić na sitku.
Masa serowa:
- 500 g białego sera (użyłam gotowego z wiaderka)
- 100 masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy się ładnie połączą dodajemy ser razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka (użyłam cytrynowej)
- 1 łyżka żelatyny
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i dusimy do miękkości, pod koniec smażenia dodajemy cukier. Smażymy na patelni do miękkości, dodając pod koniec smażenia cukier. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także galaretkę i mieszamy całość aż się wszystko rozpuści (nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości)
Złożenie ciasta
Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Na ser wykładamy masę jabłkową i przykrywamy upieczonym wcześniej plackiem. Można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.