Sernik z likierem Bailey's

Zdjęcie - Sernik z likierem Bailey's - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Już za chwilkę pożegnamy stary rok i przywitamy nowy.W klimat wszystkich świąteczno-noworocznych spotkań idealnie wpisują się słodkości z dodatkiem alkoholu.Taki jest mój ostatni sernik, który Wam szczerze polecam :-)
Zdjęcie - Sernik z likierem Bailey's - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z likieremBailey's/ przepis własny, składniki na 1 kwadratową blachę o wym. 24x24 cm/
kruche ciasto korzenne:

- 120 g ciasteczek (np. digestive)

- 2 czubate łyżki (30 g) masła

- 2 łyżeczki przyprawy korzennej

masa serowa:

-1 kg zmielonego twarogu

- 200 g serka mascarpone

- 250 g cukru

- 4 jajka

- 3 kieliszki (125 ml) likieru Bailey's

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 20 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy w proszku

wierzch ciasta:

- 200 g mąki pszennej

- 100 g masła-

1 jajko

- 70 g cukru pudru

- 2 łyżki kakao bez cukru

- 1/2 laski wanilii

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo (do wysmarowania formy):

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka bułki tartej

Z mąki pszennej, cukru, kakao, ziarenek wanilii, ekstraktu oraz jajka zagnieść ciasto- będzie przypominało swoją strukturą kruszonkę.Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.W tym czasie pokruszyć ciasteczka i wymieszać z rozpuszczonym w garnuszku masłem, na koniec dodać przyprawę i jeszcze chwilę mieszać.Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić masą ciasteczkową.W dużej misce zmiksować cukier i jajka, dodawać partiami zmielony ser oraz mascarpone.Następnie wlać ekstrakt waniliowy, likier Bailey's - zmiksować, dodać również mąkę ziemniaczaną.Masę sernikową wylać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać powierzchnięWyjąć z lodówki ciemne, kruche ciasto i oprószyć nim wierzch sernika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim sernik przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec ciasto przez 1 godzinę i 15 minut.Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut, wyjąć formę i przełożyć na kuchenną kratkę.Odstawić na min. 12 h w zimne miejsce.Wyjąć z formy dopiero po tym czasie.Smacznego!
Zdjęcie - Sernik z likierem Bailey's - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i na sam koniec chciałabym Wam życzyć..Zdjęcie - Sernik z likierem Bailey's - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowa pokusa
1

Czekoladowa pokusa

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sernik na ciemnym spodzie
2

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wuzetka
5

Wuzetka

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Urodzinowy tort babeczkowy

Urodzinowy tort babeczkowy

montka montka
cukierenka

Sernik z ananasami
5

Sernik z ananasami

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Sernik – zebra
68

Sernik – zebra

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko