Sernik z lemon curd
Wiosenny sernik z ricotty, z lemon curd w syropie szafranowym z suszonymi morelami. Wyborny deser, imponujący smak zachwyci wszystkich smakoszy serników w orientalnych smakach.
Przepyszny sos cytrynowy, który w połączeniu z delikatną ricottą oddaje doskonały cytrusowy smak sernika, a w połączeniu z syropem szafranowym z dodatkiem kardamonu i cynamonu przenosi nas w typowo indyjskie smaki.
Przepyszny, wiosenny deser w słonecznych kolorach.
Składniki:
- 750 g sera ricotty
- 140 g drobnego cukru
- 250 g lemon curd
- 5 jaj
- 30 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na syrop:
- 60 g drobnego cukru
- 300 ml wody
- 3 łyżki brandy lub koniaku
- 200 g suszonych moreli
- 1 laska cynamonu
- kilka ziaren kardamonu
- 1/2 łyżeczki wątków szafranu
Wykonanie:
- Morele zalać brandy lub koniakiem, dodać wątki szafranu, wymieszać, odstawić na 1 godzinę.
- Ser zmiksować z cukrem, dodać sok z cytryny, 125 ml lemon curd /przepis znajdziecie tutaj/, wanilię, po jednym jajku oraz przesianą mąkę.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
- Formę tortową o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać mieszaninę sera.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, w połowie pieczenia zmniejszyć na 160 st. C i piec przez ok. 55 minut.
- Pozostawić na 1 godzinę w wyłączonym piekarniku.
- Następnie wystudzić.
- Wszystkie składniki na syrop umieścić w garnku i gotować przez 10 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
- Zimny sernik polać kremem lemon curd, następnie syropem szafranowym i obłożyć morelami z syropu.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego ?
na podstawie zmodyfikowanego przepisu: Kuchnia Indyjska.