Sernik z Kasztankami
Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.
Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)
Przepis znalazłam na blogu Majany.
Sernik z Kasztankami
Składniki na spód (22 cm):
- 60 g masła
- 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników
Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- czekoladki Kasztanki ok. 340 g
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.
Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Smacznego:)