Idealny sernik powinien być delikatny i puszysty, a na pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników.
Kruche ciasto na dno:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 1 jajko
- 7 dkg cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg mielonego białego sera
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka i 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g orzechów pecan
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka.
Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy puszki). Gotować, aż masa rozpuści się na tyle, że będzie ją łatwo rozsmarować.
Orzechy posiekać i dodać do masy kajmakowej. Wymieszać i rozprowadzić dokładnie na całej powierzchni wystudzonego sernika.
drukuj przepis