Sernik z jabłkami
Published by Jolanta Starys
Klasyczny sernik śmietankowy z dodatkiem jabłek, to wyjątkowa i smaczna delicja deserowa.
Jabłka są owocami cenionymi i bardzo popularnymi szczególnie w Niemczech i Austrii i są dostępne właściwie przez cały rok, stąd liczne wypieki z jabłkami.
Oprócz popularnych szarlotek i jabłeczników można także spotkać sernik z jabłkami, który cieszy się szczególną popularnością również w Polsce.
Do przygotowania sernika z jabłkami najlepszy będzie ser twarogowy mielony, można go samodzielnie zmielić trzykrotnie lub kupić domowy.
Lekkie sery lub sery z wiaderka są zbyt rzadkie, więc ich konsystencja nie jest tutaj właściwa, ponieważ ser taki będzie się wlewać w warstwę wyłożonych jabłek, a zależy aby były widoczne poszczególne warstwy zarówno sera jak i jabłek.
Do sernika z jabłkami należy dodać jabłka kwaskowe, najlepszą odmianą będzie Szara Reneta lub Grammy, wówczas nie jest konieczne ich prażenie czyli surowe tylko po starciu dodać do ciasta.
Do wypieku sernika z jabłkami użyłam dużej prostokątnej formy o wymiarach 34 cm x 24 cm, stąd duża ilość składników.
Ale jeśli nie chcecie takiej dużej porcji sernika, to można zmniejszyć proporcje składników o połowę, wtedy należy zmniejszyć także formę do pieczenia.
Sernik z jabłkami posypałam domową kruszonką masłową, choć nie jest to konieczne, można również po upieczeniu polać ulubioną polewą, lukrową czy czekoladową lub posypać cukrem pudrem, każda propozycja jest tutaj pyszna.
Przepis na wykonanie sernika z jabłkami
Składniki na sernik z jabłkami:
Na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 120 g masła schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na sernik
- 1,20 kg sera twarogowego mielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka /250 ml/ cukru drobnego/
- 1 ,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej /opcjonalnie/
Na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1/4 szklanki cukru brązowego jasnego lub muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g rodzynków sułtanków /sparzonych/
- sok z połowy cytryny
Jak przygotować sernik z jabłkami?
- Składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia się składników lub mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki i dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
- Uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
- Rozwałkować o wymiarach formy do pieczenia i wyłożyć na natłuszczoną blachę, ciasto nakłuć gęsto widelcem.
- Piec w 200’C przez 12 minut lub tylko do lekkiego zarumienienia, po czym odstawić do wystudzenia.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
- Wyłożyć na podpieczony spód ciasta, wyrównać wierzch.
- Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrami i dodać pozostałe składniki na sernik, rodzynki przed dodaniem obtoczyć w łyżce mąki i dodać do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć na warstwę jabłek, wyrównać wierzch, posypać kruszonką – przepis znajdziecie tutaj /opcjonalnie/.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170’C – 175’C przez 1 godzinę i 10 minut lub do zarumienienia.
- Po upieczeniu sernik z jabłkami pozostawić w piekarniku i wystudzić 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Podawać schłodzony.
Sernik z jabłkami jest wyśmienitym ciastem deserowym podawanym na święta i w zupełności zastępuje zarówno sernik jak i jabłecznik czyli duo ciasto.
Smacznego !