Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Published by Jolanta Starys

 

 Zdjęcie - Sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczny sernik śmietankowy z dodatkiem jabłek, to wyjątkowa i smaczna delicja deserowa.

Jabłka są owocami cenionymi i bardzo popularnymi szczególnie w Niemczech i Austrii i są dostępne właściwie przez cały rok, stąd liczne wypieki z jabłkami.

Oprócz popularnych szarlotek i jabłeczników można także spotkać sernik z jabłkami, który cieszy się szczególną popularnością również w Polsce.

Zdjęcie - Sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania sernika z jabłkami najlepszy będzie ser twarogowy mielony, można go samodzielnie zmielić trzykrotnie lub kupić domowy.

Lekkie sery lub sery z wiaderka są zbyt rzadkie, więc ich konsystencja nie jest tutaj właściwa, ponieważ ser taki będzie się wlewać w warstwę wyłożonych jabłek, a zależy aby były widoczne poszczególne warstwy zarówno sera jak i jabłek.

Do sernika z jabłkami należy dodać jabłka kwaskowe, najlepszą odmianą będzie Szara Reneta lub Grammy, wówczas nie jest konieczne ich prażenie czyli surowe tylko po starciu dodać do ciasta.

Zdjęcie - Sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do wypieku sernika z jabłkami użyłam dużej prostokątnej formy o wymiarach 34 cm x 24 cm, stąd duża ilość składników.

Ale jeśli nie chcecie takiej dużej porcji sernika, to można zmniejszyć proporcje składników o połowę, wtedy należy zmniejszyć także formę do pieczenia.

Sernik z jabłkami posypałam domową kruszonką masłową, choć nie jest to konieczne, można również po upieczeniu polać ulubioną polewą, lukrową czy czekoladową lub posypać cukrem pudrem, każda propozycja jest tutaj pyszna.

Zdjęcie - Sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na wykonanie sernika z jabłkami 

 

Składniki na sernik z jabłkami:

Na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na sernik

  • 1,20 kg sera twarogowego mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka /250 ml/ cukru drobnego/
  • 1 ,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej /opcjonalnie/

Na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki cukru brązowego jasnego lub muscovado
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g rodzynków sułtanków /sparzonych/
  • sok z połowy cytryny

 

Jak przygotować sernik z jabłkami?

  1. Składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia się składników lub mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki i dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
  2. Uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
  3. Rozwałkować o wymiarach formy do pieczenia i wyłożyć na natłuszczoną blachę, ciasto nakłuć gęsto widelcem.
  4. Piec w 200’C przez 12 minut lub tylko do lekkiego zarumienienia, po czym odstawić do wystudzenia.
  5. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
  6. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta, wyrównać wierzch.
  7. Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrami i dodać pozostałe składniki na sernik, rodzynki przed dodaniem obtoczyć w łyżce mąki i dodać do masy serowej.
  8. Masę serową wyłożyć na warstwę jabłek, wyrównać wierzch, posypać kruszonką – przepis znajdziecie tutaj /opcjonalnie/.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170’C – 175’C przez 1 godzinę i 10 minut lub do zarumienienia.
  10. Po upieczeniu sernik z jabłkami pozostawić w piekarniku i wystudzić 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  11. Podawać schłodzony.

Sernik z jabłkami jest wyśmienitym ciastem deserowym podawanym na święta i w zupełności zastępuje zarówno sernik jak i jabłecznik czyli duo ciasto.

Zdjęcie - Sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów