Sernik z jabłkami
Ciasto:
2 jajka
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru pudru
aromat waniliowy
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło, a następnie jajka. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną foremkę (29x25 cm).
2-3 jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru pudru.
Masa serowa:
40 dag serka homogenizowanego Pilos
2 żółtka
1 jajko
100 ml oleju
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
1 łyżka kaszki mannej
Z dwóch jajek oddzielić białka i żółtka. Białka wstawić do lodówki.
1 całe jajko, 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy dobrze ubić mikserem, tak aby powstała puszysta masa.
Do masy dodać budyń, kaszkę, ser, a na końcu olej. Dobrze wymieszać.
Na ciasto w foremce wyłożyć jabłka, następnie wylać masę serową.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 200º C.
W tym czasie pozostałe, schłodzone białka dobrze ubić na pianę, dodając 5 dag cukru pudru.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie pianę z białek i wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.