Sernik z delicjami

Sernik z delicjami
Zdjęcie - Sernik z delicjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z delicjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z delicjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z delicjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g sera białego na serniki (dałam wiaderkowy)
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (150 g)
  • 300 g delicji (2 opakowania + 3 delicje)
na polewę:
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
Przygotowanie

Galaretki wsypać do miski i zalać 500 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać, aby dobrze się rozpuściły. Odstawić do przestygnięcia.


Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, zmiksować ser i połączyć go z galaretką. Całość delikatnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Odstawić aż do momentu, kiedy masa zacznie delikatnie tężeć.


Dno formy (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nim delicje. Kiedy masa już tężeje, wylać niewielką ilość na delicje – tak, aby wypełnić szczeliny między nimi i żeby delicje się nie unosiły na masie. Odstawić do lodówki na kilka minut – tak, aby masa chwyciła delicje i przytrzymała je na dnie. Wylać połowę pozostałej masy, a na wierzchu ułożyć drugą warstwę delicji. Ponownie odstawić do lodówki na kilka minut (niezbyt długo), żeby masa tylko chwyciła delicje i wylać pozostałą część masy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Kiedy sernik już całkowicie stężeje, przygotować polewę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowy sernik wyjąć z formy i polać polewą czekoladową – uważać jednak, by nie zrobić zbyt grubej warstwy czekoladowej.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów