SERNIK Z CIASTEM KAKAOWYM
To jeden z najstarszych przepisów na sernik jaki posiadam. Niektórzy nazywają go "królewskim". Sama nie wiem jak to się stało , że dopiero teraz doczekał się wpisu na blogu , ale kiedyś piekłam go częściej niż inne serniki. Osobiście bardzo go lubię , za to m-żonek za nim nie przepada (nie , że całkiem nie lubi , ale woli inne) , więc może stąd wynikło to zaniedbanie , no i fakt , że byłam zajęta testowaniem innych przepisów , których wciąż jest mnóstwo do wypróbowania ;-)
P.S. Na zdjęciach widać , że jest dużo ciasta kakaowego , a mało sera - to dlatego , że tym razem zrobiłam tylko połowę masy serowej i upiekłam w niezbyt dużej blaszce.
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki śmietany
Wymieszać wszystkie sypkie składniki , dodać śmietanę i pokrojoną na drobne kawałeczki margarynę. Wszystko razem posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.
Masa serowa:
- 1 kg tłustego białego sera
- 2/3 kostki masła
- 4 ugotowane ziemniaki
- 8 jajek (białka oddzielnie)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- olejek waniliowy lub rumowy
Ser zemleć z ziemniakami. Miękkie masło ucierać z cukrem , dodać ser i ziemniaki , a następnie żółtka i olejek. Na końcu masę wymieszać z pianą ubitą z białek.
Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część zetrzeć na tarce , wyłożyć na dno dużej blachy wyścielonej pergaminem i lekko docisnąć. Na to wyłożyć masę serową i posypać resztą startego ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180-200 st.C.
Uwagi:
Ostatnio robię ten sernik trochę inaczej - daję całą porcję ciasta kakaowego , ale masy serowej tylko połowę i piekę w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm (na całą porcję potrzeba zdecydowanie większej blachy).