Sernik z brzoskwiniami
Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę.
Składniki na spód i kruszonkę:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
2-3 łyżki śmietany (ja dałam ok. 50 ml kremówki)
Składniki na masę serową:
1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce)
0,5 szklanki oleju
4 jajka
150 ml kremówki
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemnniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka cytrynowa lub aromat
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii lub aromat
+ brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie)
Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka.
Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli zbyt mokre nieco mąki.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Większą część rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką) i wykładamy nią dno tortownicy lub blaszki. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze jest wyciągnąć ser i jajka z lodówki nieco wcześniej.
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno w mikserze z połową ilości cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później.
Ocieramy skórkę z cytryny, wyciągamy pesteczki z laski wanilii. Lub wyciągamy z szafki aromaty cukiernicze ;)
Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń.
W mikserze lub robocie kuchennym ucieramy razem wszystkie składniki na sernik z wyjątkiem ubitych białek. Jeśli korzystacie z sera w kostki można go w pierszej kolejności nieco rozdrobnić.
Składniki na sernik miksujemy na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Do utartej masy dodajemy połowę ubitej piany z białek i mieszamy szpatułką.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki brzoskwinie, można je trochę docisnąć, żeby nie wystawały poza powierzchnię masy serowej.
Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował ok. 1 godziny i 10 minut, sernik na dużej blaszce ok. 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Gotowy sernik podajemy posypany cukrem pudrem.
Najłatwiej go pokroić, kiedy jest dobrze schłodzony. W lodówce można go przechowywać ok. 4 dni.
Smacznego!
ciastkożercy.pl