Sernik z białą czekoladą i cytryną
Ostatnimi czasy najczęściej w moim piekarniku ląduje sernik. Głównie ze względu na to, iż nie tylko ja go uwielbiam, ale i bez problemu znajdę bratnią duszę, z którą mogę się nim podzielić. By zapobiec rutynie, wciąż eksperymentuję z nowymi smakami. Tym razem postanowiłam połączyć cytrynę z białą czekoladą. Wyszło słodko i pysznie! Zapraszam na sernik!!
Składniki (śr. 18cm):
Spód 100g ciastek maślanych
50g zimnego masła
Sernik:
350g sera twarogowego
50g cukru
2 jajka
pół torebki cukru wanilinowego
łyżka mąki ziemniaczanej
cytryna
200g białej czekolady
Ciastka blendujemy na drobny proszek, a następnie łączymy palcami z zimnym masłem. Tak przygotowaną mieszankę umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Całość lekko ugniatamy palcami.
W misce miksujemy ser, następnie dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec do masy wyciskamy sok z cytryny, oraz wlewamy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Gotową masę przekładamy do formy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180st C, na niższej półce ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy ok. 45 minut. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na ok.1h.