Sernik z ananasem i kokosem
Kremowy, kokosowy sernik na kruchym spodzie z dodatkiem soczystego ananasa. Połączenie ananasa i kokosa zawsze się sprawdza. Jest tak smaczny, że ciężko poprzestać na jednym kawałku :). Bardzo polecam! :)
Ciasto kruche :
450 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
3 żółtka
1 jajko
20 g wiórków kokosowych
Masa serowa :
1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
2 budynie waniliowe
2 duże jajka
100 g wiórków kokosowych
5 łyżek naturalnego aromatu kokosowego
Dodatkowo :
3 białka
100 g cukru pudru
1 puszka ananasa
cukier puder do posypania
Ananasa odsączyć i pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto kruche : mąkę przesiać na blat, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na maleńkie kawałeczki. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części : jedną odrobinę większą od drugiej. Większą część zawinąć w folię i odłożyć do lodówki, mniejszą połączyć z wiórkami kokosowymi, następnie również zawinąć w folię i odłożyć do zamrażalki. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blachy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (ciasto powinno ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić na bok.
Przygotować masę serową : miękkie masło umieścić w misce, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach przez około 4-5 minut. Następnie nadal miksując dodawać po 1 łyżce twarogu. Dodać proszki budyniowe, jajka i wiórki kokosowe, zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać aromat kokosowy i krótko zmiksować.
Białka umieścić w dużej, suchej misce, ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru jednocześnie miksując na wysokich obrotach. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2 minuty.
Na podpieczony spód przełożyć masę serową, wyrównać. Ułożyć na niej ananasa, następnie pianę z białek, na sam wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (jeśli wierzch zacznie mocno się rumienić, należy zakryć go kawałkiem folii aluminiowej). Wyciągnąć ciasto, ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!