Sernik z adwokatem
Kruchutki, czekoladowy spód i kremowy, adwokatowy środek.
Nie sądziłam, że to połączenie może być aż tak pyszne! Znika szybciej, niż się tego spodziewałam:)
To nasz must-have na wielkanocnym stole.
Sernik z adwokatem
/ składniki na tortownicę o śr. 24 cm/
czekoladowy spód:
- 200 g kruchych herbatkników lub owsianych ciasteczek
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao bez cukru
nadzienie:
-1 kg sera w wiaderku
- 150 g drobnego curku
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 ml (1 szklanka) likieru adwokat
-5 jajek
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
dekoracja:
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- czekoladowe jajeczka
Masło i kawałeczki gorzkiej czekolady przekładam do rondelka i podgrzewam na małym ogniu, do momentu, aż masa będzie płynna.
Ciasteczka wkładam do kielicha blendera i mielę- do momentu aż uzyskam konsystencję piasku.
Pokruszone ciastka przesypuję do miski, dodaję łyżkę kakao, zalewam płynną mieszanką czekoladową i mieszam całość za pomocą silikonowej szpatułki.
Tortownicę smaruję odrobiną masła i wykładam papierem do pieczenia (dzięki temu papier będzie lepiej przylegał do dna i boków blaszki).
Następnie wylepiam wierzch i boki ciasteczkową mieszanką. Dokładnie wciskam ją w dno i boki formy.
Teraz czas na przygotowanie masy serowej.
Do zmielonego sera dodaję dwa rodzaje cukru i dokładnie wszystko miskuję.
Następnie wbijam jajka, zwracam uwagę na to, aby po wbiciu każdego jajka dokładnie zmiksować masę, dodaję również śmietankę oraz skrobię. Wszystko mieszam do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Na samym końcu wlewam ajerkoniak i znów mieszam. Masę należy miksować krótko, na najniższych obrotach miksera. Dzięki temu sernik nadmiernie nie wyrośnie, a później spektakularnie nie opadnie. Masę przelewam na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy.
Sernik wstawiam do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Ciasto piekę przez 1h 10 minut bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto jeszcze na ok. 20 minut. Następnie wyjmuję je z piekarnika i zostawiam na kuchennej kratce lub blacie do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie połamaną na małe kawałeczki białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i podgrzewam ją wraz ze śmietanką.
Cały czas mieszam całość za pomocą silikonowej szpatułki, aby masa się nie zaczęła przywierać do naczynia.
Czekam, by masa nieco zgęstniała i dekoruję nią wierzch mojego sernika. Na samym końcu układam na wierzchu czekoladowe jajeczka.
Zostawiam, aby czekolada zastygła i schładzam ciasto w lodówce min. 3h , a najlepiej całą noc.
Smacznego!