Sernik wiedeński Tatusia Edwarda

Sernik wiedeński Tatusia Edwarda

Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wiedeński Tatusia Edwarda - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1/2 kg białego sera
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 k. margaryny PALMA
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • wanilia, rodzynki
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Przygotowanie Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). W misce utrzeć margarynę z 1/3 szklanki cukru, a następnie dodawać na przemian: 1 łyżkę masy serowo-ziemniaczanej, 1 żółtko, trochę cukru. Ucierać do wyczerpania wszystkich składników. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Delikatnie wmieszać pianę z białek oraz bakalie. Masę przelać do tortownicy (średnica ok. 21 cm) i piec ok. 70 - 80 min. w 150 st. C (z termoobiegiem). Do piekarnika można wstawić naczynie z wodą, co zapobiegnie nadmiernemu pękaniu sernika. Po wystudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

 

Przepis z szuflady Pani Małgorzaty ze Słupska:

"Przepis napisany przez mojego tatę zaraz po ślubie, jako że moja mama nie potrafi piec ciast zawsze tata nam osładzał życie pysznymi ciastami. Na zdjęciu przepisu w dolnej części widać również radosną twórczość mojej siostry :)"

 

Kategorie przepisów