Sernik wiedeński Tatusia Edwarda
Składniki
- 1/2 kg białego sera
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1/2 k. margaryny PALMA
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- wanilia, rodzynki
- skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Przygotowanie Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). W misce utrzeć margarynę z 1/3 szklanki cukru, a następnie dodawać na przemian: 1 łyżkę masy serowo-ziemniaczanej, 1 żółtko, trochę cukru. Ucierać do wyczerpania wszystkich składników. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Delikatnie wmieszać pianę z białek oraz bakalie. Masę przelać do tortownicy (średnica ok. 21 cm) i piec ok. 70 - 80 min. w 150 st. C (z termoobiegiem). Do piekarnika można wstawić naczynie z wodą, co zapobiegnie nadmiernemu pękaniu sernika. Po wystudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Przepis z szuflady Pani Małgorzaty ze Słupska:
"Przepis napisany przez mojego tatę zaraz po ślubie, jako że moja mama nie potrafi piec ciast zawsze tata nam osładzał życie pysznymi ciastami. Na zdjęciu przepisu w dolnej części widać również radosną twórczość mojej siostry :)"