Sernik waniliowy
Delikatny, kremowy sernik. Nie za słodki. Wilgotny, ale nie mokry. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Jest pyszny, polecam !
Jako bazę wykorzystałam przepis z Kwestii Smaku na sernik idealny , nieco go modyfikując.
szklanka = 250 ml
Składniki :
spód :
- 350 g herbatników maślanych*
- 120 g masła
masa serowa :
- 1 kg kremowego białego sera w wiaderku
- 250 g mascarpone
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki budyniu waniliowego [proszku budyniowego]
- 5 jajek
- 16 g cukru wanilinowego lub domowego waniliowego
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier po zapięciu wystawał na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.
Herbatniki drobno zmielić w blenderze [lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masę równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy, lekko ugnieść. Odstawić.
Do misy miksera włożyć ser, oba cukry, mascarpone i budyń. Miksować na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się gładka i jednolita. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka (po jednym).
Gotową masę wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok.60-90 minut (sernik powinien być ścięty). Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut, a potem wyjąć, postawić na kratce i zostawić do ostudzenia. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
* użyłam herbatników z czekoladą, ale ich nie polecam, bo spód po upieczeniu zrobił się twardy i ciężko było go pokroić
** podczas pieczenia sernik trochę urośnie, a potem opadnie - nie ma się czym martwić - tak ma być :)