Sernik waniliowy z żurawinami
Sernik waniliowy z żurawinami
Moja ostatnia świąteczna propozycja w tym roku. Pyszny waniliowy sernik z żurawinami upieczony w kruchym cieście. Znajdziecie w nim także smak cynamonu i migdałów. Polecam na Święta lub Nowy Rok. :)
Składniki na tortownicę 25-26 cm: Ciasto 280 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mielonych migdałów*
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Masło pokroić na niewielkie kawałeczki. Sypkie składniki (oprócz migdałów) posiekać z masłem do uzyskania kruszonki, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można również użyć malaksera (lub większego pojemnika dołączonego do blendera), miksując składniki pulsacyjnie z przerwami aż całość się połączy.Ciasto ręcznie uformować w wałek. Może się trochę opierać i kruszyć, taka już jego natura. Jednak jeżeli w ogóle nie będzie chciało się połączyć można dodać łyżeczkę wody lub alkoholu np. amaretto. Wałek podzielić na 2 kawałki - ⅓ i ⅔. Większą porcję zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Do mniejszej dodać migdały, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Na spodzie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz.Schłodzoną większą cześć ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i pokroić na plasterki. Wyłożyć nimi dno przygotowanej formy. Docisnąć i nakłuć widelcem. Podpiec w 180°C przez ok. 12- 15 minut - do lekkiego zezłocenia. Wyjąć, odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 700 g zmielonego twarogu
180 g drobnego cukru
3 jajka
125 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
220-250 g świeżych lub mrożonych żurawin
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajka. Następnie dodać ekstrakt i śmietanę. Na koniec wmieszać mąkę i kaszę. Masę serową przełożyć na podpieczony spód, posypać po wierzchu żurawiną. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone wcześniej ciasto. Piec w 170°C przez ok. 60-70 minut. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 20 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i dodatkowo posypać żurawiną.
Smacznego! * Migdały ze skórką zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, odcedzić. Obrać dopóki są mokre. Osuszyć, zmiksować blenderem.
Składniki na tortownicę 25-26 cm: Ciasto 280 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mielonych migdałów*
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Masło pokroić na niewielkie kawałeczki. Sypkie składniki (oprócz migdałów) posiekać z masłem do uzyskania kruszonki, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można również użyć malaksera (lub większego pojemnika dołączonego do blendera), miksując składniki pulsacyjnie z przerwami aż całość się połączy.Ciasto ręcznie uformować w wałek. Może się trochę opierać i kruszyć, taka już jego natura. Jednak jeżeli w ogóle nie będzie chciało się połączyć można dodać łyżeczkę wody lub alkoholu np. amaretto. Wałek podzielić na 2 kawałki - ⅓ i ⅔. Większą porcję zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Do mniejszej dodać migdały, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Na spodzie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz.Schłodzoną większą cześć ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i pokroić na plasterki. Wyłożyć nimi dno przygotowanej formy. Docisnąć i nakłuć widelcem. Podpiec w 180°C przez ok. 12- 15 minut - do lekkiego zezłocenia. Wyjąć, odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 700 g zmielonego twarogu
180 g drobnego cukru
3 jajka
125 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
220-250 g świeżych lub mrożonych żurawin
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajka. Następnie dodać ekstrakt i śmietanę. Na koniec wmieszać mąkę i kaszę. Masę serową przełożyć na podpieczony spód, posypać po wierzchu żurawiną. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone wcześniej ciasto. Piec w 170°C przez ok. 60-70 minut. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 20 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i dodatkowo posypać żurawiną.
Smacznego! * Migdały ze skórką zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, odcedzić. Obrać dopóki są mokre. Osuszyć, zmiksować blenderem.