Sernik waniliowy z ricotty

Sernik waniliowy z ricotty
Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i niezwykle smaczny sernik z ricotty. Dodatek truskawek sprawił, że smakował wyjątkowo świeżo i lekko, polecam, przepis zainspirowany z Kwestii Smaku, chociaż zupełnie inaczej zrobiony, z innymi proporcjami, więc podaję już go w moim wykonaniu.

Zdjęcie - Sernik waniliowy z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak kojarzycie, uwielbiam kiedy serniki są wysokie, ale w tym przypadku, zależało mi na delikatnym, letnim wyglądzie i wydaje mi się, że taki "niższy" idealnie się prezentuje.
Zawsze można zjeść dwa kawałki a nie jeden;)

Zdjęcie - Sernik waniliowy z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • kruche czekoladowe ciasteczka - dałam BelVita - 12 ciastek
  • 2 łyżki masła

  • 500 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 36 lub 30 %
  • 1 laska wanilii
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej

  • świeże truskawki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ciasteczka rozkruszyć, dodać masło, wyłożyć spód tortownicy, lekko dociskając
  • do misy miksera dodać wszystkie składniki na sernik i zmiksować na gładką masę - około 7-8 minut
  • wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec około 45 minut
  • po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, uchylić delikatnie drzwiczki i zostawić na 20 minut, po tym zupelnie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia
  • wstawić na kilka godzin albo całą noc do lodówki
  • tuż przed podaniem przybrać połówkami truskawek i posypać cukrem pudrem

Zdjęcie - Sernik waniliowy z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)



Kategorie przepisów