Sernik waniliowy z ricotty
Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i niezwykle smaczny sernik z ricotty. Dodatek truskawek sprawił, że smakował wyjątkowo świeżo i lekko, polecam, przepis zainspirowany z Kwestii Smaku, chociaż zupełnie inaczej zrobiony, z innymi proporcjami, więc podaję już go w moim wykonaniu.
Jak kojarzycie, uwielbiam kiedy serniki są wysokie, ale w tym przypadku, zależało mi na delikatnym, letnim wyglądzie i wydaje mi się, że taki "niższy" idealnie się prezentuje.
Zawsze można zjeść dwa kawałki a nie jeden;)
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Jak kojarzycie, uwielbiam kiedy serniki są wysokie, ale w tym przypadku, zależało mi na delikatnym, letnim wyglądzie i wydaje mi się, że taki "niższy" idealnie się prezentuje.
Zawsze można zjeść dwa kawałki a nie jeden;)
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- kruche czekoladowe ciasteczka - dałam BelVita - 12 ciastek
- 2 łyżki masła
- 500 g sera ricotta
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 36 lub 30 %
- 1 laska wanilii
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- świeże truskawki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasteczka rozkruszyć, dodać masło, wyłożyć spód tortownicy, lekko dociskając
- do misy miksera dodać wszystkie składniki na sernik i zmiksować na gładką masę - około 7-8 minut
- wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec około 45 minut
- po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, uchylić delikatnie drzwiczki i zostawić na 20 minut, po tym zupelnie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia
- wstawić na kilka godzin albo całą noc do lodówki
- tuż przed podaniem przybrać połówkami truskawek i posypać cukrem pudrem
Smacznego;)