Sernik truskawkowy na zimno
Kiedyś prezentowałam sernik na zimno z malinami, a teraz zrobiłam taki lekki sernik z truskawkami - bardzo szybki i łatwy do wykonania. Świetnie orzeźwia w gorący dzień.
Składniki:
1 kg twarogu potrójnie mielonego
500 ml śmietany 36%
2 opakowania zagęstnika do śmietany (na 500 ml śmietany)
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeżeli wolisz bardziej kwaśny sernik)
500 g truskawek
opakowanie okrągłych biszkoptów
listki melisy do dekoracji
Jedną z galaretek rozpuść w gorącej wodzie, w nieco mniejszej ilości niż to napisano na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubij razem z zagęstnikiem i cukrem pudrem, stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Wlej przestudzoną żelatynę i galaretkę, dobrze zmiksuj. Blachę wyłóż folią lub papierem, ułóż na dnie biszkopty, wylej masę twarogową. Na twarogu ułóż truskawki, wstaw całość do lodówki. Drugą galaretkę rozpuść i kiedy zacznie zastygać, zalej sernik. Przed podaniem trzymaj sernik przez kilka godzin w lodówce.