Sernik "Rocher"

Sernik "Rocher"

Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na sernik "Rocher"


Spód orzechowy:

  • 200 g ciastek (np. herbatników lub typu digestive)
  • 100 g masła, roztopionego
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)


Masa serowa:

  • 800 g twarogu (zmielonego )
  • 200 g mascarpone lub śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • czekoladki ferrero Roccher do dekoracji

 

Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować sernik "Rocher"?


1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem).2. Pokrusz ciastka na drobne okruszki, możesz to zrobić za pomocą malaksera lub umieszczając je w torbie i rozgnieść wałkiem.
3. Wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem i opcjonalnie z posiekanymi orzechami.
4. Wyłóż tortownicę(średnica 23 cm) papierem do pieczenia i wciśnij przygotowaną mieszankę ciasteczek na dnie formy, formując równą warstwę.
5. Piecz przez 10 minut, a następnie ostudź.
6. W dużej misce połącz zmielony twaróg, jogurt, cukier i cukier waniliowy.
7. Dodawaj jajka jedno po drugim**, miksując na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
8. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksuj, aż masa będzie gładka.

9 Wylej masę serową na przygotowany spód i wygładź wierzch.\10 Piecz przez 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a masa lekko sprężysta (może być lekko wiotka w środku – stężeje po wystygnięciu).
11. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach na kolejne 30 minut.Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polewa czekoladowa W małym garnku podgrzej śmietanę, aż zacznie delikatnie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę, mieszając, aż uzyskasz gładką polewę.Pozwól polewie lekko przestygnąć przed wlaniem na schłodzony sernik.

Wylej polewę na schłodzony sernik i równomiernie rozprowadź.
Po przygotowaniu polewy czekoladowej, zanurz górną część czekoladek Ferrero Rocher w polewie i umieść je na serniku.

Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPokrój sernik na kawałki i podawaj schłodzony.

Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Sernik" Rocher " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów